Nicolae Furdui Iancu cu parintiiBiografie:

    Delicatetea este calitatea supremã si cea mai rarã a sufletului omenesc. Ea le presupune pe toate celelalte, inteligenta, bunãtatea, altruismul, generozitatea, discretia, mãrinimia... un om lipsit de o singurã calitate a sufletului nu are delicatetea completã. Atunci ea este cu lacune si eclipse.

      

      Nãscut în 1955, într-o comunã din tara Motilor, Sohodol, crescut si educat în Abrud, Nicolae Furdui Iancu este, fãrã îndoialã, un exponent demn al acestei regiuni încarcate nu numai de istorie, ci si de cel mai autentic folclor românesc.
    Absolvent al Liceului Pedagogic din Abrud, a urmat cursurile Institutului Pedagogic din Oradea, pe care l-a absolvit în 1979. A profesat meseria de dascãl pâna în 1989, când a renuntat, dedicându-se în întregime cântecului popular. Primul contact cu scena l-a avut la vârsta de 17 ani, cu orchestra Liceului unde învãta. Apoi, la Oradea student fiind, a participat în 1979 la Festivalul Artei Studentesti, unde a obtinut premiul întâi.
    Dacã ar fi fost îndrumat la timp, ar fi ales muzica de operã. Este un mare admirator al "tripletei de aur": Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jose Carreras.
    Nicolae Furdui Iancu, om de o mare valoare artisticã si sufleteascã, este si va fi mereu o mare stea si un simbol vesnic al folclorului românesc autentic din toate timpurile.