Nicolae Furdui Iancu cantandActivitate

    Nu existã talent mare farã sã fie însotit de o vointã mare. Aceste douã forte gemene sunt necesare pentru ridicarea mãretului edificiu care este gloria. Vointa poate fi si trebuie sã fie un mai puternic motiv de mândrie decât talentul. Dacã talentul îsi are germenele într-o înclinare cultivatã, vointa este o biruintã de fiece clipã asupra instinctelor, a gusturilor domolite, zãgãzuite, asupra capriciilor si barierelor învinse, asupra greutãtilor de tot felul, învinse cu eroism.

      

      Primul contact cu scena l-a avut la 17 ani cu orchestra liceului unde învãta si primul succes în 1979 la Festivalul Artei Studentesti, faza republicanã, unde a obtinut premiul întâi. Apoi în anul 1984 a participat la Festivalul de Folclor gãzduit de municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde a obtinut Marele Premiu. Imediat dupa acest Festival, în luna decembrie a aceluiasi an, a fost solicitat pentru primele înregistrãri radio. Avea pe-atunci 28 de ani. "Mi-au trebuit 10 ani ca sã îmi fac drum, sã mã pot prezenta in fata publicului în asa fel încât sã-l determin sã nu mã uite". În ianuarie 1985 a urmat prima inregistrare la Televiziune, în cadrul emisiunii "Tezaur folcloric", realizatã de Marioara Murãrescu. "Am avut, pot spune, noroc, pentru cã am încãput pe mâini bune. Acestei doamne îi datorez - dacã nu chiar tot ceea ce am fãcut pânã acum - foarte mult". Apoi în martie a participat în municipiul Galati la Festivalul de folclor "Steaua Dunãrii" unde a obtinut premiul întâi. Tot în anul 1985,  a participat la ambele etape ale concursului folcloric televizat "Floarea din Grãdinã" unde a obtinut Marele Premiu si Trofeul cu acelasi nume. În anul 1987 i-a apãrut primul LP si a înfiintat grupul folcloric "Crai Nou" din Alba-Iulia. Al doilea album, "Pentru ochii mândrei mele" i-a apãrut în anul 1989.

    A colaborat cu Ansamblul folcloric "Crisana" si cu orchestra de muzicã popularã "Lãutarii" din Chisinãu,  fondatã în 1978 si condusã de Nicolae Botgros.

    În anul 1994 cu ocazia manifestãrilor prilejuite de sãrbãtorirea zilei nationale în municipiul Brãila a sustinut un recital în sala Cercului  militar. Cu trei sãptãmâni  mai târziu, în data de 17 decembrie acelasi an, în preajma ajunului Sfintelor Sãrbãtori de Crãciun, a participat la un spectacol organizat de Inspectoratul de Politie al judetului Brãila, desfãsurat în sala Teatrului "Maria Filotti". Melodiile interpretate de el, au ridicat sala în picioare. Minute în sir, acest demn urmas al lui Horia a fost aclamat si ovationat. Toti cei prezenti au trãit momente unice de o mare încãrcãturã emotionalã. Nicolae Furdui Iancu va fi mereu invitat de onoare si un adevãrat prieten al Brãilei, pentru trãirea muzicii pe care o cântã, pentru imensul lui talent, pentru înaltul sãu spirit românesc!

    În anul 1998, luna septembrie, a cântat pentru românii din S.U.A. Apoi în data de 24 septembrie 1999, a participat la inaugurarea primei mustãrii din Brasov, venind din Alba-Iulia special pentru acest eveniment. În anul urmator, 2000, i-a fost acordat premiul pentru originalitate în interpretare si prezentã scenica a cântecelor din Transilvania în cadrul  Galei premiilor Ethnos, pentru anul 1999, organizatã în Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti. În luna iulie a aceluiasi an, a participat la traditionala sarbãtoare etnofolcloricã în aer liber, a cântecului, jocului si obiceiurilor motesti, "Târgul de fete" de pe Muntele Gãina. În anul 2001, luna august a sustinut un recital la a zecea editie a Festivalului International de Folclor "Nunta Zamfirei" din judetul Bistrita Nasaud unde a avut un succes rãsunãtor. Tot în acelasi an, în data de 11 noiembrie, în cadrul Festivalului "Strugurele de Aur" de la Jidvei, jud. Alba, a cântat alãturi de Cristian Pomohaci, Ioan Bocsa si regretatul Drãgan Muntean.

    Anul acesta, pentru el, a început cu o serie bogatã de activitãti. Mai întâi în luna martie a fãcut parte din juriul Festivalului de Umor Cazon, "Podul minciunilor", din Sibiu unde a declarat:  "În primul rând acesta este un festival de traditie aici la Sibiu si umorul cazon îsi are locul lui în cultura românã, zic eu. Ceea ce am observat eu de-a lungul celor trei zile este cã ar trebui mai multã atentie la calitatea umorului; nu stiu cine realizeazã textele, s-ar putea sã fie chiar actorii de pe scenã cei care gândesc textele sau s-ar putea sã fie un specialist care gândeste piesele pentru ei. Mai multã grijã si la texte si umorul sã fie totusi mai de bunã calitate".  În data de 25 aprilie 2002, cu ocazia zilei Pãmântului a sustinut un concert folcloric în orasul Aiud, jud. Alba. Iar pe 1 mai a fost invitat în Vaslui sã sustinã un recital folcloric împreunã cu grupul sãu, "Crai Nou" din Alba-Iulia. În prezent lucreazã la un material folcloric pentru un nou CD.
    Incontestabil, acest mesager al iubirii de neam a reusit si reuseste, prin cântul sãu, sã insufle în inimile noastre si ale copiilor nostri acea atat de necesarã dragoste fatã de tarã, sentiment pe care acest îndrãgit trubadur al folclorului autentic îl poartã mereu si pentru totdeauna în inimã si în suflet. Bine-ar fi de-ar exista multi asemeni lui! Uneori avem nevoie ca cineva sã ne aminteascã unele lucruri (aparent?) uitate...